In balans met jezelf, anderen en de natuur.

Sarana, verscholen in het Noord-Limburgse dorpje Tienray, staat bekend als een plek van rust en helderheid. Het spirituele centrum en woongroep, waarvan de naam Sarana verwijst naar toevluchtsoord in het Sanskriet, streeft naar een harmonieuze manier van wonen, leven en werken. Hier draait alles om het leven als een ecosysteem, in balans met jezelf, anderen en de natuur.

In het najaar van 2023 ontdekte Jannis van den Heuvel, oprichter van Sarana, de voordelen van bokashi. De zoektocht naar duurzame methoden voor afvalverwerking en bodemverbetering leidde hen naar een workshop van Philippe van der Grinten (Protanso). Tijdens deze workshop leerden ze alles over het maken van tuinbokashi. Geïnspireerd door de mogelijkheden van bokashi besloot Jannis om hiermee aan de slag te gaan. “Bij Sarana staan alle vormen van gezondheid centraal, en dus ook de gezondheid van onze omgeving en planten,” zegt Jannis.

Implementatie van Bokashi

Na de workshop kocht Sarana twee bokashi keukenemmers. Sindsdien maken ze dagelijks bokashi van hun keukenafval. Het proces is eenvoudig: elke dag wordt het keukenafval in de emmers gedaan, stevig aangedrukt en bedekt met bokashi-starter. Na verloop van tijd tappen ze het vrijkomende sap af, dat ze verdund gebruiken als voeding voor hun planten. Dit sap is rijk aan voedingsstoffen en bevordert de groei en gezondheid van de planten in hun moestuin en voedselbos. “Het is sneller en makkelijker dan compost. En ook nog eens geurloos!”

De keukenbokashi met daarin alle voedingsstoffen uit het afval worden uiteindelijk teruggegeven aan de bodem, wat leidt tot gezondere planten en een rijkere oogst. “Met bokashi hebben we de mogelijkheid om al ons keuken- en tuinafval op een circulaire manier te gebruiken en hiermee onze planten en onszelf gezonder te maken,” aldus Jannis.

De positieve ervaringen met bokashi hebben Sarana gemotiveerd om deze methode blijvend toe te passen en verder te verkennen. Hij raadt anderen sterk aan om bokashi te proberen: “Iedereen kan een verschil maken. Bokashi is een makkelijke, geurloze en snelle manier om je eigen keuken- en tuinafval om te zetten in een alternatief voor compost.”

Een of twee keer per jaar een bokashi update? Schrijf je hier in voor het Bokashi Bulletin!

Wil jij samen sparren met Philippe?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op je vragen of wil je gewoon even sparren over wat ideeën, Philippe nodigt je uit om contact op te nemen via onderstaande gegevens. Samen aan de slag voor een gezonde bodem.

Neem contact op met Philippe