Giel Bokashi

Een nieuwe benadering van groenafval

In het voorjaar van 2023 werd biologische boer en melkveehouder Giel Reintjes benaderd door de gemeente Gennep met een innovatief voorstel. De gemeente vroeg hem om het bermmaaisel om te zetten in bokashi. Dit project zou niet alleen bijdragen aan het verbeteren van zijn bodem, maar ook een duurzaam alternatief bieden voor het afvoeren van groenafval.

Doelen en uitdagingen

Het doel van Giel was duidelijk: het verbeteren van de grond door het verhogen van het organische stofgehalte. “Ik kijk voornamelijk naar het verhogen van organische stof. Deze was 1,6. Dit leek ons de beste manier,” aldus Giel. Een subdoel was het creëren van een lokaal en duurzaam product.

Er waren echter enkele uitdagingen. De uitvoerende partij voor het maaien had te maken met kosten en arbeidstechnische zaken, terwijl de gemeente zich richtte op juridische en financiële aspecten. De boer wilde vooral weten of bokashi goed zou zijn voor zijn bodem en oogst. Dit was voor iedereen nieuw en dus een beetje spannend.

Begeleiding door Protanso

Philippe van Protanso werd ingevlogen om het project te begeleiden. Dankzij zijn expertise en betrokkenheid wist hij alle partijen bij elkaar te brengen en het project succesvol te laten verlopen. “Philippe is een goede procesbegeleider en heeft veel kennis,” vertelt Giel. “Hij staat 100% achter zijn eigen product.”

De eerste stappen

In het voorjaar van 2023 werd de eerste ronde uitgevoerd. Er werd 100 ton bokashi geproduceerd en uitgereden over 7 hectare, terwijl 2 hectare als controlegebied diende. Later, in de najaarsronde, werd 400 ton bokashi geproduceerd en verspreid over 8 hectare, met 1 hectare als controle.

Vergunningen en regelgeving

Voor het opslaan van het bermmaaisel was een vergunning nodig. Philippe wist precies waar deze vergunning geregeld moest worden, wat zorgde voor een vlotte afhandeling. Dit was belangrijk voor zowel de gemeente als de uitvoerende partij om het project volgens de regels te laten verlopen.

Resultaten en vooruitzichten

Hoewel de resultaten nog niet volledig zijn gemeten, zijn de eerste tekenen positief. “Ik heb echt het gevoel dat het verschil maakt,” zegt Giel. “Het is wel nog wachten op de definitieve resultaten.” De monsters van de grond worden nog geanalyseerd door Philippe om de exacte effecten op de bodemkwaliteit vast te stellen.

Uitdagingen en verbeterpunten

Een uitdaging was het restafval dat in de bokashi terechtkwam tijdens het maaien van de bermen. Dit is een aandachtspunt voor toekomstige projecten. “Er komt een app met allemaal vrijwilligers. Hier mag in de toekomst beter naar gekeken worden,” merkt Giel op.

Toekomstplannen

Giel is vastbesloten om door te gaan met het gebruik van bokashi. “In de toekomst ga ik er zeker mee door. Over een paar jaar komt de echte definitieve conclusie,” zegt hij. De positieve ervaringen en de ondersteuning van Protanso hebben hem overtuigd van de potentie van bokashi voor duurzame landbouw.

Aanbeveling

Giel zou Philippe en Protanso zeker aanbevelen voor andere projecten. “Hij is zeer betrokken en bevlogen. Hij heeft veel kennis en staat 100% achter zijn eigen product,” zegt Giel.

Dit project toont aan hoe samenwerking tussen boeren, gemeenten en deskundigen zoals Protanso kan leiden tot innovatieve en duurzame oplossingen voor de landbouw. Het gebruik van bokashi heeft niet alleen potentie om de bodemkwaliteit te verbeteren, maar biedt ook een effectief en milieuvriendelijk alternatief voor het verwerken van groenafval.

Giel Reintjes Bokashi

Een of twee keer per jaar een bokashi update? Schrijf je hier in voor het Bokashi Bulletin!

Wil jij samen sparren met Philippe?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op je vragen of wil je gewoon even sparren over wat ideeën, Philippe nodigt je uit om contact op te nemen via onderstaande gegevens. Samen aan de slag voor een gezonde bodem.

Neem contact op met Philippe