bokashi opzetten zuid limburg in opkomende zon
Maak je eigen plantenmest en meer!

Ontdek de kracht van bokashi

De agrarische sector staat voor enorme uitdagingen: stijgende kosten, toenemende regulering van de overheid, bodemuitputting en de druk om duurzamer te werken. Bokashi biedt een oplossing door organisch afval te transformeren in een waardevolle bron van voedingsstoffen voor je land. Zo kun je op een makkelijke manier je eigen kringloop sluiten, kosten besparen en meebewegen met de huidige wet- en regelgeving.

De voordelen van bokashi voor jou

Verbeterde bodemgezondheid en koolstofretentie

Bokashi verhoogt het organische materiaal in de bodem, slaat koolstof op in de grond, verbetert de bodemstructuur en stimuleert het bodemleven. Dit resulteert in gezondere gewassen en hogere opbrengsten.

Kostenbesparing en subsidie

Door organisch afval van je eigen bedrijf te fermenteren, bespaar je op zowel afvoer- als mestkosten. Ook kan bokashi vaak gratis of tegen een verlaagd tarief verkregen worden van lokale partijen als gemeentes, waterschap of staatsbosbeheer.

Duurzaam afvalbeheer

Verwerk groenafval zoals stalmest, bermmaaisel, en bladafval direct op je eigen bedrijf. Dit vermindert de hoeveelheid afval en draagt bij aan een circulaire landbouw. Hiermee voldoe je makkelijker aan overheidseisen en betaal

Klaar voor de toekomst

Met Bokashi maak je jezelf minder afhankelijk van dure en vervuilende kunstmest, pesticiden en herbiciden. Gebruik lokaal organisch afval en voldoe gemakkelijker aan milieuregels en stikstofreguleringen, waardoor je minder last hebt van overheidsrestricties en accijnzen.

Stap voor stap

Aan de slag met bokashi voor de agro sector

Ontdek bokashi in 6 eenvoudige stappen! Verander groenafval moeiteloos in hoogwaardige compost. Eenvoudige stappen, groots resultaat.

1

Benodigdheden verzamelen

We verzamelen de benodigde apparaten, namelijk een verkleiningsapparaat en een groot zeil. Ook zorgen we dat alle ingrediënten aanwezig zijn; groenafval, klei, kalk en effectieve micro-organismen (EM).

2

Het groenafval voorbereiden

We gebruiken een hakselaar of shredder om groot groenafval in kleine stukken te snijden en controleren of het vrij is van niet organische materialen zoals plastic en metaal.

3

Lagen maken

We gebruiken een techniek die je kunt vergelijken met het maken van lasagna; laag voor laag. We beginnen met een laag groenafval, om vervolgens water en een laag klei, kalk en EM toe te voegen. Dit geheel wordt aangedrukt met een wals om de lucht er uit te persen. Dit blijven we herhalen.

4

Afdekken

Het is belangrijk dat de bokashi in een anaërobe (zuurstofvrije) omgeving kan fermenteren. Daarom dekken we de bokashi-hoop secuur af met een zeil.

5

Fermentatie

Nu mogen de effectieve micro-organismen hun werk doen; we laten de hoop 10-12 weken fermenteren onder het zeil terwijl we af en toe controleren op lekkages en voortgang.

6

Toepassing als bodemverbeteraar

We verwerken de bokashi in de bovenste laag van de bodem met een ploeg of cultivator. Hier zal het dienen als voeding, vocht vasthouden en bodemleven stimuleren. We doen regelmatig een test om te controleren wat het resultaat is voor de bodemgezondheid en passen aan waar nodig.

Alles voor bokashi en bodemverbetering

Ontdek onze webwinkel

In onze webshop vind je een breed scala aan producten die je helpen om het fermentatieproces efficiënt en effectief uit te voeren. Van hoogwaardige bokashi-starters en big bags met kleinmineralen en zeeschelpenkalk tot gespecialiseerde mengsels en hulpmiddelen – we hebben alles wat je nodig hebt om zelf bokashi te maken en zo de bodemkwaliteit te verbeteren.

 

Met bokashi doen we het anders

Wij zijn Protanso bodem & bokashi

Verbeter de wereld, begin bij de bodem. Wij zien het liefst dat de hele wereld bokashi gaat maken en gebruiken.

Bodemverbetering is een cruciale stap in de noodzakelijke transitie in de landbouw, het oplossen van de stikstofproblematiek en kan bovendien een bijdrage leveren aan het vastleggen van koolstof binnen het klimaatvraagstuk en de biodiversiteit vergroten. Met het onder de aandacht brengen van bokashi kunnen we daar een steentje aan bijdragen. En dat blijft niet beperkt tot weilanden en akkers. In alle bodems in de openbare ruimte en in onze tuinen bevordert bokashi een gezonde leefomgeving.

Koolstof is in dit verhaal de grootst gemene deler. Koolstof is de basis van alles wat leeft of heeft geleefd. Het bokashi concept werd oorspronkelijk ontwikkeld in Japan. Tanso 炭素 is Japans voor koolstof. Vandaar Protanso. Koolstof verdient onze aandacht!

Wil jij samen sparren met Philippe?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op je vragen of wil je gewoon even sparren over wat ideeën, Philippe nodigt je uit om contact op te nemen via onderstaande gegevens. Samen aan de slag voor een gezonde bodem.

Neem contact op met Philippe