slim en lokaal groenafval beheer door Japanse fermentatie

Ontdek de kracht van bokashi

Bokashi biedt overheden en terreinbeheerorganisaties een duurzame en kostenbesparende oplossing voor groenafval. Door groenafval zoals bladafval en bermmaaisel lokaal te verwerken tot Bokashi en samen te werken met lokale boeren, kunnen gemeenten aanzienlijk besparen op verwerkingskosten.

Boeren gebruiken Bokashi als organische bodemverbeteraar, wat hun afhankelijkheid van kunstmest en chemicaliën vermindert. Dit resulteert in minder verontreiniging van de natuur en draagt bij aan gezondere natuurgebieden.

De voordelen van bokashi voor overheden en terreinbeheerders

Bespaar op groenafvalverwerking

Overheden en terreinbeheerorganisaties genereren jaarlijks grote hoeveelheden groenafval zoals bladafval en bermmaaisel. In plaats van hoge kosten te maken voor de verwerking bij composteerbedrijven, biedt Bokashi een duurzame en kostenbesparende oplossing. Door groenafval lokaal te verwerken tot Bokashi, kunnen gemeenten en terreinbeheerders aanzienlijk besparen.

Lokale samenwerking met boeren

Met Bokashi kunnen gemeenten en terreinbeheerders hun groenafval rechtstreeks aan lokale boeren leveren. Deze boeren verwerken het afval tot waardevolle Bokashi, een organische bodemverbeteraar. Deze samenwerking leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar versterkt ook de lokale economie en duurzame landbouwpraktijken.

Minder kunstmest en chemicaliën

Boeren die Bokashi gebruiken, hebben minder behoefte aan kunstmest, pesticiden en herbiciden. Dit resulteert in minder chemische verontreiniging van de omringende natuurgebieden die gemeenten en terreinbeheerorganisaties beheren. Minder kunstmest betekent ook minder stikstofuitstoot, wat bijdraagt aan het behalen van milieudoelstellingen.

Gezondere natuurgebieden

Door de afname van chemische middelen in de landbouw, blijft de omringende natuur gezonder en beter beschermd. Het verlaagde gebruik van pesticiden en herbiciden zorgt voor een hogere biodiversiteit en zuiverder water.

Stap voor stap

Aan de slag met bokashi

Ontdek bokashi in 6 eenvoudige stappen! Verander het groenafval van jouw gemeente of terrein moeiteloos in hoogwaardige bodemverbetaar voor de boeren in je omgeving. Eenvoudige stappen, groots resultaat.

1

Benodigdheden verzamelen

We verzamelen de benodigde apparaten, namelijk een verkleiningsapparaat en een groot zeil. Ook zorgen we dat alle ingrediënten aanwezig zijn; groenafval, klei, kalk en effectieve micro-organismen (EM).

2

Het groenafval voorbereiden

We gebruiken een hakselaar of shredder om groot groenafval in kleine stukken te snijden en controleren of het vrij is van niet organische materialen zoals plastic en metaal.

3

Lagen maken

We gebruiken een techniek die je kunt vergelijken met het maken van lasagna; laag voor laag. We beginnen met een laag groenafval, om vervolgens water en een laag klei, kalk en EM toe te voegen. Dit geheel wordt aangedrukt met een wals om de lucht er uit te persen. Dit blijven we herhalen.

4

Afdekken

Het is belangrijk dat de bokashi in een anaërobe (zuurstofvrije) omgeving kan fermenteren. Daarom dekken we de bokashi-hoop secuur af met een zeil.

5

Fermentatie

Nu mogen de effectieve micro-organismen hun werk doen; we laten de hoop 10-12 weken fermenteren onder het zeil terwijl we af en toe controleren op lekkages en voortgang.

6

Toepassing als bodemverbeteraar

We verwerken de bokashi in de bovenste laag van de bodem met een ploeg of cultivator. Hier zal het dienen als voeding, vocht vasthouden en bodemleven stimuleren. We doen regelmatig een test om te controleren wat het resultaat is voor de bodemgezondheid en passen aan waar nodig.

Alles voor bokashi en bodemverbetering

Ontdek onze webwinkel

In onze webshop vind je een breed scala aan producten die je helpen om het fermentatieproces efficiënt en effectief uit te voeren. Van hoogwaardige bokashi-starters en big bags met kleinmineralen en zeeschelpenkalk tot gespecialiseerde mengsels en hulpmiddelen – we hebben alles wat je nodig hebt om zelf bokashi te maken en zo de bodemkwaliteit te verbeteren.

Met bokashi doen we het anders

Wij zijn Protanso bodem & bokashi

Protanso adviseert en helpt bij het maken van bokashi. Deze eeuwenoude techniek uit Japan maakt gebruik van een fermentatieproces, waarbij we groenstromen (bijvoorbeeld maaisel, tuinafval en keukenresten) zacht en verteerbaar maken voor het bodemleven. Zo kun je vrijwel alle organische resten omzetten tot een rijke bodemverbeteraar.

Wil jij samen sparren met Philippe?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op je vragen of wil je gewoon even sparren over wat ideeën, Philippe nodigt je uit om contact op te nemen via onderstaande gegevens. Samen aan de slag voor een gezonde bodem.

Neem contact op met Philippe